Space design
Marina Spadafora, Flag ship shop, Milano, 1996
Bootstrap Image Preview

The boutique Marina Spadafora in Milan is a project of the interior accomplished on the recovered small two-story spaces. They are connected by a staircase in crystal and steel which develops around the wing of a load-bearing wall of a building from the beginning of the 20th century. Every detail was studied to take advantage of the reduced space destined to be a wear shop. The simplicity of the volumes, the illumination system, the displays, the interior decoration and the hanger results from the necessity to reduce the intervention to a minimum. The ceiling seems to be a luminous diaphragm which illuminates the rooms in a compact, indirect and soft way. This system particularly illuminates every part of the room in a balanced and controlled way and eliminates all the shadows that are brought forth. The use of acidified crystal in the staircase and of synthetic materials in the illumination and in the interior decoration creates a luminous envelope of a spaceship. The furniture and part of the equipment are made of Plexiglass with special inlay in color. The use of synthetic transparent material allows light to pass easily among the elements and accentuates the phenomenon of visible immaterialization of the space, which appears to be more spacious than it really is. The floors in epoxy resin, which automatically spreads evenly, are in tune with the color of the walls. Through the contrivance the image of a unitary space without borders becomes perceptible. The order-made project was accomplished with care typical of the Italian craftsmen that draws attention to the richness and rigor of the whole.

Bootstrap Image Preview
Bootstrap Image Preview

see related projects


© copyright, all rights reserved to s.c. artroom, milan.